INFORMATIE SIERADEN

Zilveren naamsieraden
Wij maken zilveren naamsieraden van eerste gehalte Sterling zilver, 925/1000. Dit is de beste kwaliteit zilver. Zilver is een zacht, wit, natuurlijk edelmetaal. Het is duurzaam; het roest niet en vergaat ook niet. Zilver is gemakkelijk te bewerken omdat het een zacht metaal is.

Zilver wordt gewonnen in mijnen in Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Australië. In tegenstelling tot goud wordt zilver zelden in zuivere toestand in de natuur gevonden. Meestal wordt zilver in verbinding met niet-edele metalen als lood en koper gedolven. Dit mengsel wordt bewerkt om het zuivere zilver te scheiden van overige metalen.

Puur zilver is van nature te zacht om te verwerken tot sieraad of gebruiksvoorwerp. Het zou te snel slijten of verbuigen. Daarom wordt zilver samengesmolten met andere metalen, zoals koper. Er ontstaat een legering. De hoeveelheid puur zilver in een legering bepaalt het zilvergehalte. Het zilvergehalte dat wij gebruiken is 92,5%, wij maken zilveren naamsieraden van het eerste gehalte Sterling zilver, 925/1000.


Gouden naamsieraden
Wij maken gouden naamsieraden van 14 karaats goud, 585/1000.Goud is een zacht, helder, geel, natuurlijk materiaal dat miljoenen jaren geleden onder enorme druk is ontstaan in de dieper gelegen lagen van de aardkorst.

Hoewel goud voor het eerst werd ontdekt in rivierbeddingen in Azië en Afrika, wordt goud vandaag de dag voornamelijk verkregen via ondergrondse mijnwinning. Een intensief en moeilijk proces. Op een diepte van 3000 meter moet gemiddeld drie ton erts gedolven en verwerkt worden om één ons goud te winnen. Goud is zeldzaam, ook omdat het sinds de 6e eeuw na Christus heeft gediend als betaalmiddel.

Puur goud is van nature een zacht metaal en daardoor moeilijk tot sieraad te verwerken. Om het te verharden wordt puur goud vermengd met bijvoorbeeld zilver en koper; zo ontstaan de zogenaamde goudlegeringen. In Europa wordt de hoeveelheid puur goud die aanwezig is in een sieraad uitgedrukt in duizendtallen. Zo heeft puur goud, beter bekend als 24 karaats goud, een waarde van 1000/1000. 14 Karaats goud dat voor 0,585 deel uit puur goud bestaat, heeft een waarde van 585/1000. De rest is dan meestal zilver of koper. Aan de verschillende bijmetalen ontleent goud haar kleurnuances. Roodgoud ontstaat door de toevoeging van koper en witgoud door aan de legering koper of palladium toe te voegen.


Waarborg echt goud of zilver
De collectie van Names4ever is gecontroleerd volgens de Waarborgwet. Alle gouden sieraden zijn gemaakt van 14 karaat goud en daarom voorzien van het keurmerk 585. De zilveren sieraden zijn vervaardigd van Sterling zilver en hebben het keurmerk 925.

Het doel van de Waarborgwet is om consumenten te beschermen tegen bedrog en ondernemers te beschermen tegen fraude en oneerlijke concurrentie. Daarom moeten alle voorwerpen van edelmetaal voordat ze te koop worden aangeboden, gewaarborgd zijn. Het Ministerie van Economische zaken heeft een organisatie aangewezen die de waarborging uitvoert: de Waarborg Platina, Goud en Zilver N.V. Een uitzondering geldt voor voorwerpen die van waarborging zijn vrijgesteld. Op grond van artikel 5 en 6 van de Waarborgwet en artikel 5 van de Waarborgregeling zijn voorwerpen van goud die minder wegen dan 1 gram en voorwerpen van zilver die minder wegen dan 8 gram, van waarborging vrijgesteld. 

Lees meer in de Waarborgkaart, een kaart met keurtekens. Klik hier.

  Terug